Copyright 2017 - www.kyzikos.gr

26 Μαρτίου 2015

Επίσκεψη στην Αρτάκη Κυζίκου της Μικράς Ασίας

Σημαντική συνάντηση είχαν την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, στην Αρτάκη (Erdek) Κυζίκου της Μ. Ασίας, οι Αρτακηνοί συγγραφείς Πέτρος Ποδάρας και Ιωάννης Ρίζος, με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Hüseyin Sarı τον οποίο επισκέφθηκαν μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, εκπρόσωπο της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου.

Η συνάντηση η οποία διήρκησε 1 ώρα, έγινε σε θερμό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της πόλεως. Ο κ. Sari ανέφερε ότι προτίθεται σύντομα να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να ενημερώσει τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο για τη συντήρηση των Χριστιανικών μνημείων της περιοχής. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάξιμος παρέδωσε στον κ. Sarı προσωπικό δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη.  Μετά την ανταλλαγή δώρων, ο κ. Δήμαρχος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επισκεπτών του, στο οποίο παρεκάθησαν επίσης ο κ. Erdal Yaver, Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Δημάρχου, ο καθηγητής κ. İsmet Varhan και δημοσιογράφοι.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάξιμος μαζί με τους κ.κ. Ποδάρα και Ρίζο, επισκέφθηκαν το πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του παλιού Αρρεναγωγείου της Αρτάκης, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Μουσουλμανική ιερατική Σχολή, και ξεναγήθηκαν σ’ αυτό από τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή της Σχολής. Κατόπιν μετέβησαν στο κτίριο του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυζίκου στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Τεχνική Σχολή της Αρτάκης και ξεναγήθηκαν από την Διευθύντρια της Σχολής. Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο υπήρχε μέχρι το 1922 ο μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. 

Πριν την αναχώρησή τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας και οι συνοδοί του επισκέφθηκαν και άλλους χώρους ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος (το Παγάθο, τους Αγ. Αποστόλους, τον Α. Ανδρέα και το χώρο που βρισκόταν το Ρωμέηκο κοιμητήριο της Αρτάκης).

 

Δοκιμαστικό κείμενο 1

The site amid the marshes of Balkiz Serai is known as Bal-Kiz and entirely uninhabited, though under cultivation. The principal extant ruins are the walls, dating from the fourth century, which are traceable for nearly their whole extent, and the substructures of the temple of Hadrian, the ruins of a Roman aqueduct and a theatre.

The picturesque amphitheatre, intersected by a stream, built in the third century B.C., was one of the largest in the world; its diameter was nearly 500 feet (150 m). Of this magnificent building, sometimes ranked among the seven wonders of the ancient world, thirty-one immense columns still stood erect in 1444. These have since been carried away piecemeal for building purposes.

Colossal foundations of a temple dedicated to the Emperor Hadrian are still visible: the columns were 21.35 metres high (about 70 feet), while the highest known elsewhere, those at Baalbek in Syria are only 19.35 metres (about 63 feet).

The monuments of Cyzicus were used by the Byzantine emperor Justinian as a quarry for the building of his Saint Sophia cathedral, and were still exploited by the Ottomans.

Δοκιμαστικό κείμενο 2

The site amid the marshes of Balkiz Serai is known as Bal-Kiz and entirely uninhabited, though under cultivation. The principal extant ruins are the walls, dating from the fourth century, which are traceable for nearly their whole extent, and the substructures of the temple of Hadrian, the ruins of a Roman aqueduct and a theatre.

The picturesque amphitheatre, intersected by a stream, built in the third century B.C., was one of the largest in the world; its diameter was nearly 500 feet (150 m). Of this magnificent building, sometimes ranked among the seven wonders of the ancient world, thirty-one immense columns still stood erect in 1444. These have since been carried away piecemeal for building purposes.

Colossal foundations of a temple dedicated to the Emperor Hadrian are still visible: the columns were 21.35 metres high (about 70 feet), while the highest known elsewhere, those at Baalbek in Syria are only 19.35 metres (about 63 feet).

The monuments of Cyzicus were used by the Byzantine emperor Justinian as a quarry for the building of his Saint Sophia cathedral, and were still exploited by the Ottomans.

f t g m